Nawożenie obornikiem

mar 24, 2022 | Nawozy

nawóz

Ten doskonale znany ogrodnikom nawóz to mieszanina odchodów zwierzęcych oraz ściółki. W zależności od tego, od jakich zwierząt pochodzi, ma różne właściwości. Dostarcza roślinom składników mineralnych, między innymi: azotu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Rozkładając się w glebie, przekształca się w próchnicę, która użyźnia ziemię i poprawia jej strukturę. Wraz z obornikiem wprowadzamy do podłoża pożyteczne mikroorganizmy. Obornik nadaje się na każdą glebę. Dzięki niemu ciężka i mokra ziemia staje się bardziej przepuszczalna, a lekka i piaszczysta lepiej zatrzymuje wodę. Świeży obornik jest bardzo skoncentrowanym i mocnym nawozem, dlatego przed użyciem w ogrodzie należy go przekompostować. Po dobraniu dawki możemy go stosować pod każdą roślinę. To świetny nawóz do warzywnika, pod drzewa i krzewy owocowe oraz do najróżniejszych okazów ozdobnych. Pamiętajmy o tym, że jeżeli przesadzimy z nawozem, warzywa mogą zacząć chorować i gnić. Obornik stosujemy wczesną wiosną i późną jesienią. Wiosną używamy tylko dobrze rozłożonego i przekompostowanego obornika. Na glebach lekkich nawóz ten stosujemy częściej, ale w mniejszych dawkach (1-2 kg na 1 metr kwadratowy), najlepiej wiosną co 2-3 lata. Na glebach ciężkich nawożenie powinno być rzadsze – co 3-5 lat. Wykonujemy je jesienią w dawce 3-5 kg na 1 metr kwadratowy. Obornik rozrzucamy i mieszamy za pomocą wideł bądź szpadla.

Oto rodzaje obornika:

1). Bydlęcy (uniwersalny) – zawiera sporo potasu i zwiększa spoistość gleb. Jest najlepszy do ziemi lekkiej. Możemy go zebrać w czasie spaceru po łące, na której wypasały się krowy.

2). Gołębi (do roślin ozdobnych) – nie jest popularny ze względu na trudność w jego pozyskaniu. Zawiera za to dużo azotu, fosforu oraz potasu. Ostrożnie go dawkujmy.

3). Kurzy (obfity w azot) – by uniknąć przenawożenia tym składnikiem, obornik należy mieszać z kompostem. Jest dobry do podlewania.

4). Koński (pełen składników) – doskonale wzbogaca gleby ciężkie i wilgotne. Ma dużo substancji organicznych oraz mało wody. Stosujmy go z umiarem, i to najlepiej po przerobieniu.

5). Świński (bogaty w potas) – to świetny wybór dla roślin ozdobnych i warzyw w fazie zawiązywania owoców. Ma znikomą zawartość związków wapnia, ale za dużo potasu.

6). Owczy (pod trawniki i łąki) – jest świetnym źródłem azotu, dlatego nadaje się pod rośliny wymagające intensywnego nawożenia. Sprzyja produkcji masy zielonej i wybarwianiu liści.

Co możemy powiedzieć o oborniku granulowanym?

Należy wiedzieć, że zwierzęta gospodarskie mogą przyczynić się do wzbogacania gleby. Ich odchody wymieszane ze ściółką stanowią doskonały obornik pełen składników potrzebnych roślinom. Jeśli sami nie hodujemy zwierząt, możemy kupić obornik od zaprzyjaźnionego gospodarza. Natomiast w sklepach ogrodniczych bez trudu zaopatrzymy się w obornik granulowany, czyli skoncentrowany nawóz w formie suchych, twardych granulek (peletów). Powstaje on wskutek pozbawienia obornika wody i sprasowania go. Obornik granulowany jest droższy od tego w formie naturalnej, dlatego nie sprawdzi się do nawożenia większych połaci ogrodu. Będzie za to idealny do odżywiania upraw w donicach – zarówno roślin ozdobnych, jak i warzyw.

Należy też wiedzieć, że niektóre warzywa, na przykład marchew, buraki i pomidory, oraz rośliny ozdobne, takie jak irysy, piwonie i cebulowe, nie lubią gleb świeżo nawiezionych obornikiem. Uprawiajmy je w drugim lub trzecim roku po oborniku. Rośliny o dużych wymaganiach pokarmowych, takie jak kapusta i dyniowate, możemy uprawiać już w pierwszym roku po oborniku. Obornik koński jest świetny do nawożenia pomidorów. Dodajmy go na etapie sadzenia.

Dodatkowa uwaga – świeżego obornika nie stosujemy bezpośrednio przed sadzeniem i siewem, gdyż jest zbyt mocnym nawozem dla młodych roślin. Aby otrzymać dobrze przekompostowany obornik, należy go złożyć na pryzmie na około 12 miesięcy czasu. Po tym okresie bez obaw możemy go wykorzystać.