Groźne i niepożądane skutki niedoboru i nadmiaru białka w organizmie

lut 27, 2022 | Zdrowie i uroda

zdrowa żywność

Jak wiadomo organizm ludzki reaguje negatywnie na wszelkie niedobory jak i nadmiary. Zarówno za duża ilość jak i za mała prowadzi do różnych dolegliwości, chorób, a może i nawet do trwałego uszkodzenia organizmu.

Biorąc zaś pod uwagę skład naszego ciała to zła zawartość białek może spowodować największe szkody. Zaraz po wodzie stanowi on najważniejszą substancję budującą nasz organizm.

Białko w organizmie człowieka

Białka odgrywają ważna rolę w organizmie człowieka. Są bowiem odpowiedzialne za budowę komórek, podstawowej jednostki tworzącej nasze ciało. Bez białek nie byłoby mięśni, narządów i tkanek naszego ciała. Wliczając to również krew, limfę, przeciwciała, matczyne mleko, a nawet włosy i paznokcie.
Jest to o tyle ważna rola, że wszystkie komórki naszego ciała z czasem wymagają wymiany. Nasze ciało całe życie się zmienia i do każdej z tych zmian, nawet najmniejszych jest potrzebne białko.
Proteiny potrzebne są również w procesach trawiennych – nośnik witamin i składników odżywczych, a także do produkcji enzymów oraz jako rezerwa energetyczna dla organizmu. Dodatkowo białka biorą udział w tworzeniu neuroprzekaźników i hormonów.

Ile białka powinniśmy dostarczać w codziennej diecie?

W przypadku dorosłego człowieka najczęstszą odpowiedzią na to pytanie będzie 0,9 grama białka na każdy kilogram masy ciała. Jednak jest to uśrednione. Tak naprawdę duża część osób powinna mieć zwiększoną dawkę białka w organizmie.

Takimi osobami są :
– kobiety w ciąży – 1,1 grama na kilogram,
– kobiety karmiące piersią – 1,3 grama na kilogram,
– niemowlęta – 1,5 grama na kilogram,
– dzieci do 15 roku życia – 1,1 grama na kilogram,
– sportowcy – od 1,4 do 2 gram na kilogram,
– osoby chcące zrzucić nadprogramowe kilogramy lub zbudować masę mięśniową – do 2 gram na kilogram.

Skutki niedoboru białek

Pierwszymi oznakami braku białek w organizmie jest zahamowanie wzrostu i rozwoju organizmu, a także trudniejsze gojenie się ran. Występuje to przez brak budulca, który jest potrzebny do wzrostu i odnowy komórek. Dodatkowo zmniejsza się odporność organizmu spowodowana zmniejszoną produkcją przeciwciał oraz ranami, przez które może dojść do zakażenia.
Przedłużający się brak białka prowadzi do kolejnych chorób i dolegliwości. Są nimi apatia, brak apetytu, zmiany skórne i uszkodzenie wątroby.

Skutki nadmiaru białek w organizmie człowieka

Nadmiar białek jest szkodliwy w głównej mierze przez azot, który znajduje się w nich. Jego pokłady w naszym organizmie zamieniane są w mocznik i amoniak. Nie są to groźne substancje, przynajmniej w pewnej ilości. Odkładają się bowiem w wątrobie i nerkach, skąd są wydalane z innymi zbędnymi produktami.
Jednak nadmiar mocznika zmusza do szybszej filtracji i wydalania. To zaś powoduje, że organizm nie jest w stanie przechwycić składników mineralnych z pożywienia, w tym najbardziej wapnia.
Tak więc nadmiar azotu w organizmie prowadzi do osteoporozy, czyli groźnej choroby kości oraz kamicy nerkowej.