Fusy z kawy- jak je wykorzystać w ogrodzie oraz domowej uprawie roślin doniczkowych.

kw. 2, 2022 | Nawozy

fusy z kawy

Pijesz dużo kawy? Nie wyrzucaj fusów. Możesz je z powodzeniem wykorzystać w ogrodzie oraz w uprawie domowych roślin doniczkowych. Fusy z kawy to bardzo dobry naturalny nawóz do kwiatów bogaty w takie cenne minerały jak fosfor, potas oraz magnez. Możesz nim również lekko zakwasić glebę, wspomagając tym samym wzrost roślin takich jak różaneczniki, borówka, czy róże.
Fusy z kawy stanowią tani, łatwy w stosowaniu oraz ekologiczny nawóz do roślin. Z powodzeniem mogą one zastąpić syntetyczne preparaty, proces produkcji, których przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska naturalnego i sprzedawane są w plastikowych opakowaniach. Fusy z kawy pozytywnie wpłyną na jakość gleby, wzrost roślin, a nawet kiełkowanie nasion. Sprawdź, jak stosować fusy z kawy w ogrodzie.

Zastosowanie fusów z kawy w uprawie domowych roślin doniczkowych.

Fusy po wypiciu kawy możesz wykorzystać do poprawy kondycji swoich roślin domowych. Mogą one posłużyć jako:

1. Nawóz do podlewania roślin z kawy.

Naturalny nawóz do roślin doniczkowych zrobisz, łącząc dwie małe łyżeczki fusów z kawy ze szklanką czystej wody. Taką miksturą można zasilać kwiaty raz na dwa tygodnie. Podobnie działa rozcieńczony napar z kawy. Używamy go do podlewania w stosunku 1 część kawy 5 części wody.
Rośliny, które szczególnie skorzystają na stosowaniu takiego nawozu naturalnego to:
– anturium,
– paprocie,
– kaktusy,
– kamelia,
– sępolia pośrednia, znana jako fiołek afrykański.

2. Składnik wzbogacający podłoże.

Fusy z kawy wymieszane z uniwersalnym podłożem kwiatowym poprawią strukturę gleby i będą stanowiły dla roślin cenne źródło potasu, fosforu, magnezu oraz związków azotowych. Na doniczkę o średnicy około 20 centymetrów wystarczy zastosować 1-2 małe łyżeczki fusów.

Fusy z kawy- wykorzystanie w ogrodzie.

Fusy po kawie mogą stanowić cenny składnik kompostu, posłużyć do ściółkowania oraz nawożenia ogrodu. Zobacz, jak możesz je wykorzystać.
1. Nawóz naturalny.

Wystarczy wymieszać 10 litrów wody ze szklanką fusów z kawy. Takim nawozem możesz podlewać rośliny raz na 10-14 dni. Sprawdzi się zarówno w uprawie roślin ozdobnych, jak i warzyw oraz owoców (na przykład borówki amerykańskiej).

2. Składnik wzbogacający ziemię uprawną.

Fusy z kawy raz w miesiącu warto rozsypać cienką warstwą w ogrodzie i przekopać je na głębokość około 20 centymetrów. Stanowić będą naturalne źródło minerałów dla roślin, przyczynią się do poprawy struktury gleby, jej napowietrzenia oraz pojemności wodnej.

3. Kompost.

Kawę warto dodawać systematycznie do pryzmy kompostowej, ponieważ poprawi ona jej napowietrzenie, wzbogaci ją w cenne składniki pokarmowe (między innymi przyspieszający proces kompostowania azot), a także przyciągnie do niej bardzo pożyteczne dżdżownice.

4. Ściółka.

Ściółkowanie roślin fusami z kawy wspomoże wzrost i rozwój roślin takich jak:
– pomidory,
– rzodkiewka,
– marchew,
– borówka amerykańska,
– różaneczniki,
– hortensje,
– róże.

Po rozłożeniu na powierzchni ziemi cienkiej warstwy fusów z kawy warto je lekko zagrabić, wymieszać z wierzchnią warstwą podłoża lub cienko przykryć korą sosnową, aby nie zostały rozdmuchane przez wiatr.

5. Dodatek do siewu nasion.

Niewiele osób wie, że fusy z kawy są świetnym dodatkiem do nasion rzodkiewki i marchewki podczas ich wysiewu. Warto garść fusów zmieszać z nasionami. Przyspieszy to ich kiełkowanie i będzie stanowić naturalny nawóz dla młodych siewek. Dzięki działaniu fusów uzyskamy również lepszy plon warzyw.

Jako naturalny ekologiczny nawóz do roślin ogrodowych oraz doniczkowych możemy wykorzystać nie tylko fusy z wypitej kawy, ale również fusy z różnego rodzaju herbat, a także rozkruszone skorupki jaj, czy skórki z bananów. Takie nawozy są znacznie tańsze niż te syntetyczne i przyjazne dla środowiska naturalnego.