Czy podgrzewanie wody w czajniku dwa razy pod rząd jest ryzykowne?

lut 21, 2022 | Przemysł

czajnik

Zamierzasz przygotować herbatę. Napełniasz czajnik i włączasz go, zanim przejdziesz do swoich spraw, podczas gdy on się nagrzewa. Ale kilka godzin później uświadamiasz sobie, że woda przeszła pod mostem i że zupełnie zapomniałeś sobie pomóc. W wyniku tego woda jest zimna: wystarczy ją tylko ponownie zagotować. Miejska legenda głosi, że gotowanie tej samej wody dwa razy z rzędu może być niebezpieczne dla zdrowia. A więc mit czy rzeczywistość?

Uważaj na dezinformację.

Niektóre źródła twierdzą, że toksyczne substancje takie jak azotany, fluorki i arsen mogą pozostawać w wodzie po dwukrotnym zagotowaniu. Innymi słowy, woda stałaby się wtedy rakotwórcza. Ten argument nie jest poparty żadnym naukowym źródłem ani badaniem. Co gorsza, jest ona całkowicie fałszywa. Azotany w wodzie pitnej i żywności nie są niebezpieczne dla ludzi. Niebezpieczeństwo przedawkowania fluoru nie jest związane ze zbyt wysokim stężeniem fluoru w wodzie pitnej, ale z nadmiernym stosowaniem pasty do zębów z fluorem. Nie tylko to, ale woda nie może produkować arsenu między pierwszym a drugim wrzeniem. Jeśli początkowa woda zawiera arsen, jest potencjalnie toksyczna (a zatem niezdatna do picia) nawet przed poddaniem jej pierwszemu lub drugiemu gotowaniu.

Zwykły wzrost zawartości soli mineralnych i kamienia nazębnego.

W kwestii zagrożenia, jakie niesie ze sobą dwukrotnie przegotowana woda, naukowcy są tego samego zdania. Jeśli woda jest gotowana kilka razy w czajniku, następuje wzrost zawartości soli mineralnych i osadów z kamienia. Ale poza większym zużywaniem się czajnika, tak naprawdę nie byłoby żadnego wpływu na zdrowie.